Magnetna rezonanca predstavlja moćno sredstvo u dijagnostici mnogih oboljenja, pa samim tim ima veliku važnost u dijagnostici hroničnih bolnih stanja. Dijagnostički pregled na ovom aparatu je bezbolan i potpuno neškodljiv.

MR, odnosno magnetna rezonanca je metoda koja omogućava veoma preciznu vizualizaciju struktura unutar lobanje, kičmenog stuba, ekstremiteta, kao i u mekim tkivima glave i ostalih delova tela. Jedino pomoću MR lekari mogu na neki način da “zavire” u osetljive unutrašnje strukture organizma I tako dobiju jasan uvid u oštećenja, tumore, anomalije i sl.

MAGNETNA REZONANCA, aparat Simens 1,5T (MR), je bezopasna, bezbolna i neinvazivna radiološka metoda.

Bezopasna je i za trudnice nakon prvog trimestra trudnoće.

Aparat za magnetsku rezonancu daje visoko rezolutne filmove. Podržava napredne dijagnostičke metode:

-difuziju - rana dijagnostika infarkta mozga,
-perfuziju i
-spektroskopiju - fiziko-hemijska biopsija mozga i prostate kojom se otkriva priroda tumora i pre operacije.

Treba napomenuti, da je dijagnostika magnetnom rezonancom potpuno bezopasna i bezbolna, te je primenjiva za sve kategorije stanovništva.

Aparat je opremljen sistemima za dijagnostikovanje oboljenja:

-mozga
-krvnih sudova mozga i krvnih sudova vrata
-kičmene moždine
-grudnog koša
-kompletnog abdomena (bubrezi, izvodni kanali bubrega, pankreasa, jetre, slezine, nadbubrežne žlezde) sa prikazom žučnih puteva (MRCP)
-svih organa male karlice (bešika, jajnici, prostata)
-koštano-zglobnog sistema, ligamentarnog i mišićnog aparata

Pregled magnetnom rezonancom (MR) je najsavršeniji pregled koji današnja medicinska dijagnostika poznaje i potpuno je bezbedan za pacijenta. Moguće promene u organizmu MR registruje pomoću emisije radiotalasa, tako da nema štetnih efekata kao kod pregleda rentgenskim zračenjem. Signal se prima preko kompjutera i registruje u vidu slike preseka određenog dela tela. MR pregled je od neizmerne pomoći Vašem ordinirajućem lekaru za postavljanje jasne dijagnoze, a u cilju što bržeg preduzimanja adekvatnog lečenja.

Pregled se obavlja u specijalnoj MR sali, gde pacijent leži na stolu oko koga se nalazi magnetni kalem. Sistem je poluotvoren, sa tunelom dužine od 160 cm, tako da nema opasnosti od osećaja klaustrofobije, kao kod uređaja prethodnih generacija. Za pregled nije potrebna nikakva posebna priprema, niti davanja lekova (premedikacija). Samo u specijalnim slučajevima se vrši ubrizgavanje kontrastnog sredstva, što propisuje lekar za vreme pregleda.

Pregled je apsolutno bezbolan. Neophodno je da se ne pomerate za vreme pregleda. Zahvaljujući izuzetnoj snazi aparata (1,5 Tesla) za većinu pregleda je dovoljno svega petnaestak minuta, a jedinu neprijatnost može predstavljati buka koja potiče od promena gradijenata magnetnog polja. Za vreme pregleda vam je omogućena komunikacija sa tehničarem, a u slučaju neprijatnosti bilo koje vrste ispitivanje se može prekinuti u svakom trenutku. Metalni predmeti uneti nepažnjom u zonu dejstva magnetnog polja mogu naneti štetu Vama i osoblju, pa zbog toga u MR salu ne smete uneti sledeće: Naočare, aparat za sluh, metalne predmete sa odela (šnale, broševe, kaiševe i sl.) šnale za kosu i perike, zubne proteze, sitne metalne predmete iz džepova (ključeve, olovke, novac i sl.), satove, mobilne telefone, platne kartice, nakit. Magnetna rezonanca Magnetna rezonanca1 Magnetna rezonanca2 Magnetna rezonanca3 Magnetna rezonanca4 Magnetna rezonanca5

post title

MR dece

Kod dece i adolescenata MR se dijagnostikuju oboljenja: mozga, krvnih sudova mozga i krvnih sudova vrata, kičmene moždine, mekih tkiva angiomatoznih promena na površini tela i na ekstremitetima, koštano-zglobnog sistema u celini.

Više
post title

Magnetna rezonanca MR dece i odraslih

Magnetna rezonanca predstavlja moćno sredstvo u dijagnostici mnogih oboljenja, pa samim tim ima veliku važnost u dijagnostici hroničnih bolnih stanja. Dijagnostički pregled na ovom aparatu je bezbolan i potpuno neškodljiv.

Više